ΑΥΓΑ. Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ



Αυγά. Αθώα ή Ένοχα;

Έχουν φανατικούς θαυμαστές ή μάχιμους εχθρούς που δεν αντέχουν ούτε στην εικόνα τους ούτε στην μυρωδιά τους. Εμείς αγαπάμε τα αυγά αφού η διατροφική τους αξία είναι πολύ μεγάλη για τον οργανισμό μας.


Τις μέρες του Πάσχα στολίζουν τα τραπέζια μας κατά την παράδοση με το λαμπερό τους κόκκινο χρώμα.
Ας δούμε παρακάτω γιατί θα πρέπει να τα προτιμάμε και να τα εντάσσουμε στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο καθώς και πόσα μπορούμε να φάμε άφοβα!

Τα αυγά αποτελούν τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, είναι ένα πολύτιμο τρόφιμο για τον οργανισμό, με πλούσιες θρεπτικές ύλες που προορίζονταν για το γονιμοποιημένο κύτταρο.
Οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στα αυγά παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε πολύ καλή αναλογία σε σχέση με τις ανάγκες του οργανισμού μας. Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες A, D, E, B1 B12, ριβοβλαβίνη, φολικό οξύ και ανόργανα συστατικά όπως σίδηρο, φώσφορο και ασβέστιο.  Το λίπος του είναι πλούσιο σε φωσφολιπίδια κυρίως λεκιθίνες.

Τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη γεγονός που πολλοί τα αποφεύγουν από την διατροφή τους. Κάτι τέτοιο ωστόσο φαίνεται να ανατρέπεται με σύγχρονες έρευνες, που μας επιτρέπουν την κατανάλωση αυγών ακόμη και σε καθημερινή βάση αν το υπόλοιπο διαιτολόγιο είναι ισορροπημένο και σταθμισμένο ανάλογα σε ποσά χαμηλά σε λίπος και ιδιαίτερα σε κορεσμένο.
Έρευνες θέλουν τα αυγά που καταναλώνονται μελάτα στο πρωινό γεύμα να συμβάλλουν στην απώλεια του βάρους μας.

Τέλος, έρευνες αποδεικνύουν την συμβολή των αυγών στην υγεία των ματιών μας, αφού η συστηματική κατανάλωση σχετίζεται με προστατευτική δράση των ματιών, λόγω της περιεκτικότητας σε λουτείνη και ζεαξαθίνη ουσίες που δρουν κατά του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με τη απώλεια της όρασης στους ηλικιωμένους.

Αναμφισβήτητα τα αυγά αποτελούν δώρο της φύσης στον άνθρωπο και πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο στο διαιτολόγιό μας!

Γιαννιώτη Θ. Πωλίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


0 comments:

Post a Comment