ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΟΛΙΚΟΣ ΝΕΦΡΟΥ



Διατροφή και Κολικός Νεφρού

Ο κολικός νεφρού αποτελεί έναν από τους πιο δύσκολους πόνους που μπορεί να βασανίσει τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κολικό νεφρού θα πρέπει να ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη στις προσωπικές τους απαιτήσεις και βάση της σύστασης των νεφρικών λίθων.  Παρακάτω δίνονται κάποιες γενικές συμβουλές. 


Προτείνεται:
  • Η αυξημένη κατανάλωση υγρών (πάνω από 2lt )
  • Ελαφριά γεύματα
  • Περιορισμένη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης ανάλογη με το σωματικό βάρος του ατόμου (1gr*ΣΒ/ημέρα)
  • Αυξημένη κατανάλωση ωμών φρούτων και  φρέσκων λαχανικών
  • Περιορισμένη κατανάλωση Να (Νατρίου) και προσοχή στις κρυφές πηγές αυτού όπως είναι η σάλτσες, τα έτοιμα φαγητά, τα τρόφιμα από fast food
  • Αυξημένη πρόσληψη Καλίου. Κύριες πηγές καλίου αποτελούν τα πορτοκάλια, οι πατάτες, τα καρότα, οι μπανάνες.
  • Βότανα όπως το χαμομήλι, τα κράνια, το τίλιο και ο μάραθος, έχει αποδειχθεί πως βοηθάνε.
  • Δημητριακά ολικής, όπως σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι
  • Προσεκτική κατανάλωση γαλακτοκομικών (2 μερίδες ανά ημέρα)
  • Περιορισμός τροφών που φαίνεται να συνδέονται με την αυξημένη απέκκριση οξαλικού οξέος από τα ούρα, τέτοιες τροφές είναι η σοκολάτα, το σπανάκι, η σόγια, το τσάι, τα φιστίκια.
  • Αποφυγή χρήσης συμπληρωμάτων βιταμίνης C η οποία έχει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση οξαλικού οξέος.

Είναι κατανοητό πως η διατροφική συμπεριφορά παίζει σημαντικό ρόλο στη νόσο. Το άτομο που πάσχει θα πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του και τον διαιτολόγο του ώστε να πετύχει το βέλτιστο της ποιότητας ζωής του.
Το κάθε διαιτολόγιο είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στη σύσταση της νόσου και τις απαιτήσεις του ασθενή.

Γιαννιώτη Θ. Πωλίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


0 comments:

Post a Comment